Wil jij een technisch beroep bij Defensie? En ben je niet vies van een uitdaging? Dan is de opleiding Veiligheid & Vakmanschap 2 Mechatronica iets voor jou!
Deze opleiding bereidt je voor op een baan als militair mechatronicus bij Defensie. Je kunt hiermee verschillende kanten op:
- Bij de Marine word je verder opgeleid als technicus en leer je alle systemen op het schip goed kennen
- Bij de Landmacht ga je bijvoorbeeld werken met wapensystemen, mijnontruimingsapparatuur of drones
- Bij de Luchtmacht start je meestal bij Gronduitrusting. Je bent dan verantwoordelijk voor het onderhoud van de apparatuur die nodig is om een vliegtuig in de lucht te krijgen.
Hoe ziet de opleiding eruit?
De opleiding VeVa 2 Mechatronica is
een BOL-opleiding op niveau 2. Je hebt ongeveer twee dagen per week les in technische vakken. Hier leer je alles over mechatronica en hoe je je vak moet toepassen bij Defensie. Je leert hoe je allerlei materialen kunt onderhouden en repareren. Maar ook hoe je tekeningen moet lezen. Twee dagen in de week krijg je lessen in militaire vaardigheden en sport. Ook besteed je één dag per week aan algemene vakken, zoals Nederlands, rekenen en Engels.
Welke vakken krijg je?
• Technische vakken: je wordt opgeleid tot mechatronicus. Je krijgt daarom verschillende technische vakken op het gebied van elektrotechniek, pneumatiek, besturingstechniek en werktuigbouw.
• AVO-vakken: dit zijn algemene lessen zoals rekenen, Nederlands en Engels.
• Militaire vakken: je leert de vaardigheden die iedere militair moet kunnen. Je krijgt bijvoorbeeld patrouillelessen, militaire EHBO en brandbestrijding.
• Sportvakken: sport is een belangrijk onderdeel van deze opleiding. Je gaat onder meer hardlopen, zwemmen en fitnessen.
Stage
Tijdens je opleiding loop je één week per maand stage bij de Marine in Den Helder, de Landmacht in Soesterberg en/of de Luchtmacht in Gilze-Rijen. Daar voer je inspecties uit en werk je aan onderhoud. Ook leer je hoe je ingewikkelde storingen oplost.
Diploma gehaald?
Met je diploma Veiligheid & Vakmanschap 2 Mechatronica kun je een interne opleiding doen bij Defensie. Meer info:
veiligheid en vakmanschap,
werkenbijdefensie.nl,
defensie.nl.
Selectie en keuring
In het laatste halfjaar van je opleiding ga je begeleid solliciteren. Het is dan handig om te weten waar je op afgekeurd kunt worden bij Defensie. Dit voorkomt teleurstellingen aan het einde van je opleiding.
Meer info:
werken bij defensie/selectie-en-keuring.
Tegemoetkoming kosten burgerrijbewijs
Elke VeVa-leerling die uiteindelijk zijn opleiding bij Defensie haalt, krijgt maximaal € 2000,- vergoeding voor het behalen van een rijbewijs.
Kijk voor meer informatie op
werkenbijdefensie.nl/rijbewijs
Lees verder