De BBL-opleiding wordt aangeboden in Almere en Lelystad. Op basis van het aantal aanmeldingen bepalen we op welke locatie je start. Het kennismakingsgesprek is altijd in Almere.
MBO College Almere
Straat van Florida 1, Almere Buiten
4
2 jr.
BBL
25779
MBO College Almere
Straat van Florida 1, Almere Buiten
4
3 jr.
BOL
25779
MBO College Lelystad
Agorawagenplein 1, Lelystad
4
3 jr.
BOL
23312
MBO College Lelystad
Agorawagenplein 1, Lelystad
4
2 jr.
BBL
25779
Is dit beroep iets voor jou?
Als persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg help je mensen die minder kunnen door een lichamelijke of verstandelijke beperking, ziekte of problemen. Je begeleidt mensen bij de inrichting van hun dagelijks leven: sporten, spelen, naar school gaan en werken. Je adviseert en voert zelf ook taken uit. Zo informeer je verschillende hulpverleners en help je mantelzorgers.
Als persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg heb je een ondernemende houding. Je bent op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en bedenkt hoe je die in je werk kunt gebruiken. Je kan je in anderen verplaatsen, bent cultuurbewust, creatief en treedt handelend op in uiteenlopende en onverwachte situaties. Je weet hoe je met moeilijke situaties moet omgaan.
Hoe ziet de opleiding eruit?
De opleiding Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg is een flexibele opleiding: we kijken naar wat je al kunt en weet. Dit hoef je niet nog een keer te leren. Daarnaast kijken we samen met jou naar hoe snel je de opleiding kan doorlopen. We passen de opleiding dus aan op jouw tempo. Je krijgt 2,5 jaar lang les en praktijk op niveau 4.
Je kunt de opleiding volgen als BBL- of als BOL-opleiding:
BBL: Je zit ongeveer 20% van de tijd op school. De rest van de tijd werk je bij een erkend leerbedrijf. Je werkt bij je eigen werkgever. De opleiding sluit dan helemaal aan op jouw situatie en werkervaring.
BOL: Je zit ongeveer 60% van de tijd op school. Binnen de BOL-opleiding doe je de eerste 2 jaar kennis en ervaring op met verschillende doelgroepen van 18 jaar en ouder. Je kunt stage lopen bij gehandicapten, maar ook bij volwassenen die hulp nodig hebben.
De lessen zijn heel praktijkgericht. Tijdens het eerste jaar maak je kennis met alle vier de werkvelden van maatschappelijke zorg: Gehandicaptenzorg, Specifieke doelgroepen, Thuisbegeleiding en GGZ.
Lees verder
Wat leer je tijdens de opleiding?
- Begeleiden van mensen met problemen
- Ondersteunen van cliënten bij wonen, huishouden, dagbesteding en persoonlijke verzorging
- Samenwerken met collega's, mantelzorgers en andere hulpverleners
- Opstellen en uitvoeren van een begeleidingsplan
- Begeleiden van nieuwe collega’s, stagiaires en/of vrijwilligers
- Uitzoeken welke hulp mensen precies nodig hebben
Lees verder
Waar kun je gaan werken?
- Verpleeghuizen en thuiszorg
- Psychiatrische afdeling
- Begeleid-wonen-projecten
- Opvang voor dak- en thuislozen
- Asielzoekerscentra
- Sociale werkplaatsen
Lees verder