Wat kost een opleiding?
De kosten van je opleiding hangen af van je leeftijd en de opleiding (BOL / BBL en niveau) die je gaat volgen.
»
Lees alles over studiekosten voor BOL en BBL
Leermiddelen
Welke leermiddelen je moet aanschaffen, hangt af van je studie. Dit kunnen bijvoorbeeld boeken zijn of een laptop. Voor sommige opleidingen heb je speciale kleding nodig, zoals veiligheidsschoenen of een trainingspak. De leermiddelenlijsten worden met zorg samengesteld. De studentenraad kijkt mee bij het vaststellen van deze lijsten. De verwachte kosten per opleiding kun je vinden op rocvanflevoland.nl. Ga naar de opleiding waarvan je de kosten wilt weten. Onder het tabje ‘soorten kosten’ bij praktische informatie kun je de studiekosten voor leermiddelen en eventuele extra's vinden. Voor sommige gezinnen zijn de kosten van leermiddelen te hoog. Voor hen is er een tegemoetkoming in de kosten mogelijk.
»
Meer informatie
Lees verder
Wat is het verschil tussen BOL en BBL?
Er zijn twee soorten mbo-opleidingen: BOL en BBL. Bekijk dit overzicht voor het verschil:
Lees verder
Wanneer heb ik recht op studiefinanciering?
- BOL en 16 of 17 jaar oud: je ouders kunnen een kindgebonden budget aanvragen. Dit is een bijdrage in de kosten voor kinderen onder de 18 jaar. Lees meer op mijntoeslagen.nl. Je hebt ook recht op een studentenreisproduct.
- BOL en 18 jaar of ouder: meestal heb je recht op studiefinanciering. De studiefinanciering bestaat uit een basisbeurs en een studentenreisproduct. Afhankelijk van het inkomen van je ouders kun je soms ook een aanvullende beurs krijgen. Die moet je extra aanvragen. Ook kun je een extra lening aanvragen.
- BBL: geen recht op studiefinanciering. Het leerbedrijf waar je in dienst bent, betaalt soms de opleidingskosten.
Uitgebreide informatie vind je op
duo.nl
Lees verder
Zijn er toelatingsvoorwaarden?
Iedereen met een diploma van de middelbare school is welkom op een van onze mbo-opleidingen. Het is wel belangrijk dat je je:
- Voor 1 mei aanmeldt bij de gekozen opleiding
- Voldoet aan de vooropleidingseisen
- Deelneemt aan de verplichte intake- en kennismakingsactiviteiten
De vooropleiding bepaalt op welk niveau kan worden ingeschreven. Voor sommige opleidingen gelden er aanvullende eisen, zoals bij sport- of dansopleidingen. Heb je nog geen diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar 4? Dan start je in een entree-opleiding.
»
Kijk voor meer informatie op rocvanflevoland.nl/toelating
Hoe gaat het aanmeldproces in zijn werk?
Aanmelden kan via rocvanflevoland.nl bij de opleiding naar keuze. Het is belangrijk om dit vóór 1 mei te doen. Het kan namelijk zijn dat de opleiding maar een beperkt aantal plaatsen heeft.
Aanmelden gaat via een profiel. Dit profiel maak je aan op onze website en daarbij vul je je persoonlijke e-mailadres en burgerservicenummer in.
Iedereen wordt na aanmelding uitgenodigd voor een kennismaking. Zo spoedig mogelijk na je aanmelding laten we je weten wanneer deze kennismakingsactiviteiten plaatsvinden. De kennismaking verschilt per opleiding. We houden rekening met jouw voorkennis en ervaring. De kennismakingsactiviteiten zijn meestal verplicht. We willen je namelijk graag zo goed mogelijk informeren en begeleiden voordat je je definitieve opleiding kiest.
Na aanmelding en kennismaking geven we je eventueel een studiekeuzeadvies. Wij laten je weten of we denken dat de gekozen opleiding goed bij je past. Ook geven we het aan als we denken dat een andere opleiding beter bij jou aansluit. We helpen je natuurlijk graag om zo snel mogelijk bij de juiste opleiding te komen.
»
Bekijk het filmpje
Wat zijn de doorstroommogelijkheden?
In het mbo sluiten de opleidingen op elkaar aan. Met een diploma op niveau 2 kun je binnen je sector (opleidingsrichting) doorstromen naar een opleiding op niveau 3 of een opleiding op niveau 4. We gaan altijd eerst samen met je in gesprek om te bepalen wat de beste route voor jou is.
In het mbo sluiten de opleidingen op elkaar aan. Met een diploma op niveau 1 kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 2. Met een diploma op niveau 2 kun je vervolgens doorstromen naar een opleiding op niveau 3 of 4. We gaan altijd samen met je in gesprek om te bepalen wat de beste route is voor jou. Regel je doorstroom op tijd.
In ieder geval vóór 1 mei. Zo kun je nog meedoen met de kennismakingsactiviteiten. Ook kan het zijn dat er op je nieuwe opleiding een beperkt aantal plaatsen zijn.
Wil je na je mbo-opleiding naar het hbo? Het ROC van Flevoland werkt samen met een aantal hbo-instellingen, zodat de doorstroom van niveau 4 naar een vergelijkbare hbo-opleiding goed verloopt. Zo is er een nauwe samenwerking met Hogeschool Windesheim. Je kunt tijdens je studie al kennis maken met deze hbo-instelling, want projecten voer je samen met hbo-studenten uit en je volgt al enkele colleges op het hbo.
Lees verder
Kan ik versneld een opleiding volgen?
Ben je havist? Of een extra gemotiveerde vmbo-t student? Misschien is een flex-opleiding iets voor jou. Via deze route kan je versneld doorstromen naar het hbo. Je behaalt in een kortere tijd een vakdiploma en je doet tijdens de opleiding veel praktijkervaring op. Je kunt al starten met een flex-opleiding als je een overgangsbewijs van 3 naar havo 4 hebt óf met een havo/vwo-diploma. Tijdens de kennismaking wordt er gekeken naar je vooropleiding, studieresultaten en (werk) ervaring.
»
Meer informatie
Lees verder
Kan ik zonder diploma naar het mbo?
Heb je nog geen diploma? Dan kun je op twee manieren instromen. Als je een overgangsbewijs van het derde naar het vierde jaar havo of vwo hebt, kun je starten met een mbo-opleiding op niveau 4. Hierna kun je door naar het hbo of gaan werken.
Heb je geen vmbo-opleiding afgemaakt? En ben je ouder dan 16 jaar? Dan is een Entree-opleiding iets voor jou. Na de Entree-opleiding kun je doorstromen naar een mbo-opleiding niveau 2 en/of aan het werk. Het ROC van Flevoland biedt Entree-opleidingen aan binnen verschillende opleidingsrichtingen (sectoren).
»
Meer informatie over Entree
Lees verder
Moet ik zelf een stageplaats regelen?
Ja, je regelt zelf je eigen stageplek bij een erkend leerbedrijf. Het ROC van Flevoland helpt je bij de voorbereiding.
Beroeps Opleidende Leerweg (BOL)
BOL is een combinatie van school en stage. Bij een BOL-opleiding zijn de studenten en de opleiding samen verantwoordelijk voor het vinden van een stageplaats. Dat betekent dat de student en de opleiding zich maximaal inspannen voor het realiseren van een stageplaats.
Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL)
BBL is een combinatie van werken en leren. Om te starten met een BBL-opleiding heb je een leerwerkbaan nodig bij een erkend leerbedrijf. Dit moet je vooraf regelen.
» Alle erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl
Lees verder
Hoe zijn de opleidingen ingedeeld?
Tijdens je opleiding krijg je vakken die je voorbereiden op een beroep en algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. Naast deze standaardvakken, is er ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kan een deel van de opleiding zelf worden ingevuld en kies je keuzedelen die aansluiten bij je interesses en toekomstdromen!
Hoe zijn de opleidingen ingedeeld?
Tijdens je opleiding krijg je vakken die je voorbereiden op een beroep en algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. Naast deze standaardvakken, is er ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kan een deel van de opleiding zelf worden ingevuld en kies je keuzedelen die aansluiten bij je interesses en toekomstdromen!
Wanneer starten de opleidingen?
Alle opleidingen starten in week 35 (rond eind augustus). Sommige opleidingen starten eind januari.
Hoe is begeleiding geregeld?
Elke student heeft een vaste studieloopbaanbegeleider die helpt bij het plannen van de studie, stage en examens. Ook heeft elk mbo-college een LEC (Loopbaan Expertise Centrum) of een SSC (Student Succes Centrum) voor advies of hulp bij de loopbaan of op andere (levens)gebieden.
Hoe lang duurt een opleiding?
Dit is afhankelijk van het niveau. Niveau 2 en 3 duren zo’n twee tot drie jaar, niveau 4 duurt drie tot vier jaar. Entree-opleidingen duren gemiddeld één jaar. Soms is het mogelijk om een opleiding sneller te doorlopen.
Kan ik hulp krijgen bij het maken van een studiekeuze?
Ja dat kan, check hier onze Try Out Studiekeuzetips. Of maak een afspraak met een studiekeuzeadviseur via het Informatiecentrum.
Wanneer zijn de vakanties?
»
Bekijk de vakantiedata