Leren in de praktijk biedt mensen meer kansen op de arbeidsmarkt. Zoals voor Khalil die vluchtte uit Syrië waar hij kok was. Hij droomt van een eigen cateringbedrijf. Ondanks dat hij de taal nog niet sprak, volgde hij een opleiding en maandag 16 november ontving hij een mbo-praktijkverklaring.
Khalil kwam in Almere in contact met het Leger des Heils. Omdat zijn taalniveau te laag was om een baan te vinden, klopte hij aan bij de Participatiefabriek. Khalil ging aan de slag met de Nederlandse taal en leerde digitale vaardigheden. In Syrië was Khalil kok. Maar de Nederlandse keuken met z’n eigen ingrediënten en smaak, de Nederlandse werkwijze en hygiënevoorschriften zijn toch wezenlijk anders. In de keuken van zorgcentrum Buitenhaeghe van het Leger des Heils in Almere leerde Khalil in de praktijk onder begeleiding van chefkok Freek de Kok de fijne kneepjes van de Nederlandse keuken en haalde daarmee een aantal certificaten van de mbo-opleiding Koken voor de Horeca.
Afstand tot de arbeidsmarkt
“Praktijkleren biedt vooral kansen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”, zei de Almeerse wethouder Froukje de Jonge, die tevens voorzitter is van het Regionaal Werkbedrijf Flevoland (RWF). In opdracht van het RWF is in Flevoland het project ‘Praktijkleren Flevoland’ gestart. Gemeente Almere en MBO College Almere (onderdeel van ROC van Flevoland) zijn partners in dit project. Een werkzoekende of een werknemer die geen startkwalificatie heeft en voor wie een volledige mbo-opleiding (nog) niet haalbaar is, kan met Praktijkleren een zogenaamde Praktijkverklaring behalen. Zo’n verklaring is voor hen een blijk van waardering, waarmee ze kunnen aantonen wat ze kunnen.
Meer mogelijkheden om door te leren
Mark Vlasblom, directievoorzitter van MBO College Almere en MBO College Poort, benadrukte het belang van een leven lang ontwikkelen. “Blijven leren zorgt ervoor dat je een plek op de arbeidsmarkt bemachtigt, behoudt én dat je je kunt blijven ontwikkelen. Het voordeel van Praktijkleren is dat de deelnemer niet alle onderdelen van een mbo-opleiding hoeft te beheersen om tóch een certificaat te halen en dat vergroot je kansen op een baan enorm.”, lichtte Vlasblom toe. Omdat Khalil de eerste deelnemer is die dit certificaat behaalt, kreeg hij ook een dinerbon om met zijn gezin te komen eten bij Chapeau, het lesrestaurant van MBO College Almere.
Erkende leerbedrijven
Voor veel mensen biedt Praktijkleren de enige kans op een baan. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft dan ook besloten de subsidieregeling Praktijkleren te verlengen tot 2023. ROC van Flevoland biedt meer dan 100 opleidingen. Samen met erkende leerbedrijven worden jaarlijks duizenden mensen (jong en ouder) opgeleid, bij- en omgeschoold. De leerbedrijven kunnen subsidie krijgen als zij een leerplaats aanbieden. De regeling is een tegemoetkoming voor werkgevers voor de loon- en begeleidingskosten van leerlingen en studenten. Zie voor meer informatie: www.veroverdewereld.nl